KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH Z DROBIU. 60 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por), 1/2 łyiki smalcu, 10 dag cebuli, 30 dag żołądków z drobiu, 1 łyżka masła, 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej łub łamanej, 30—40 dag ziemniaków, 1 szklanka śmietany, 6 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem, sól. Kaszę przebrać, wypłukać, włożyć do zimnej wody, dodać odrobinę masła. Gotować na małym ogniu. Żołądki umyć, pokroić w drobne paski, lekko poddusić z dodatkiem smalcu, włożyć do gotującej się kaszy. Ugotować do miękkości. W trakcie gotowania mieszać, uważając, żeby kasza się nie przypaliła. Warzywa i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać.