Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, posolić, podgrzać w rondlu z dodatkiem posiekanego czosnku, mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie się rumienić, dodać tłuszcz, dusić na małym ogniu. Cukinię umyć, odkroić resztki dna kwiatowego i szypułkę. Kabaczek obrać ze skórki. Cukinię lub kabaczek pokroić w kostkę, dodać do duszącej się cebuli, wlewając jednocześnie około 1 szklanki sosu pomidorowego, osolić, poddusić pod przykryciem około 15 minut. Przyprawić ostrą papryką i solą do smaku. Ewentualnie dodać odrobinę cukru. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. W przygotowanym naczyniu układać warstwami makaron, posypując go pokrojoną zieleniną, kiełbasę i kabaczek lub cukinię. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Wyrównać powierzchnię, zalać resztą sosu pomidorowego, posypać utartym serem. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę wyłożyć na półmisek. Podawać z dodatkiem sosu mlecznego lub grzybowego i z surówką z sałaty lub mizerią. Na zakończenie jed- nodaniowego obiadu można podać kompot z owoców mieszanych.