WĘGIERSKA ZAPIEKANKA. 25 dag wołowiny, 10 dag słoniny, 15 dag cebuli, 10 dag kiełbasy wołowej, 50 dag kwaszonej kapusty, 1 szklanka ryżu, 2 szklanki mleka, 2 łyżki smalcu, 3—4 ząbki czosnku, 3/4—1 szklanka gęstej śmietany, ostra sproszkowana papryka czerwona, sól, pieprz, posiekana zielona pietruszka. Ryż przebrać, umyć, wsypać do wrzącego mleka z dodatkiem soli i 1/2 łyżki smalcu lub oleju. Ugotować na sypko. Kwaszoną kapustę włożyć do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka). Gotować przez 15—20 minut. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać łyżkę smalcu, lekko zrumienić.