BUDYŃ Z KAPUSTY Z MIĘSEM. 1 mała główka kapusty białej (około 70 dag), 3/4 szklanki mleka, 15 dag cebuli, 1 łyżka smalcu, 2 łyżki masła lub margaryny „Vita”, 4 jajka, 15—20 dag mięsa z pieczeni, 10 dag pieczarek, 1/2 szklanki tartej bułki, sól, pieprz, cukier, posiekana zielona pietruszka, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki tartej bułki. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, poszatkować, wsypać do rondla z wrzącym mlekiem, lekko posolić, gotować kilka minut w odkrytym rondlu, przykryć. Gotować tak długo, aż mleko całkowicie odparuje, odstawić, ostudzić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, posolić i ogrzewać w rondelku na małym ogniu. Gdy zmięknie, dodać smalec. Lekko zru- misnić. Pieczarki oczyścić, umyć.