Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i udusić z dodatkiem oliwy lub oleju sojowego. Gdy cebula zacznie żółknąć, dodać pieczarki, udusić, osolić. Przygotowane grzyby połączyć z ugotowaną kapustą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone mięso pokroić w kostkę. Jajka na twardo obrać ze skorupek, pokroić w cząstki. Mięso wymieszać z kapustą. Ciasto rozwałkować na grubość około 3/4 cm, formując prostokątny placek. Przez środek placka wzdłuż ułożyć nadzienie z kapustą, obłożyć cząstkami jajek, zlepić boki ciasta formując podłużny pieróg. Przenieść ostrożnie na blachę. Wstawić do piekarnika o temperaturze około 150°C, upiec rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego lub masła stopionego jako samodzielną potrawę lub bez dodatków do zup czystych. Pieróg z zupą pomidorową czy barszczem może stanowić atrakcyjny posiłek jednodaniowy. Taki obiad warto uzupełnić deserem w postaci surówki owocowej.