PIEROŻKI Z MIĘSEM- SKŁĄDNIKI

PIEROŻKI Z MIĘSEM. 40 dag mąki, 40 dag ugotowanego mięsa, drobiu lub królika, 10 dag tartej bułki, 1 jajko, 25 dag cebuli, śmietana, 2 łyżki tłuszczu, 4 łyżki koncentratu pomi­dorowego, 2 ząbki czosnku, 20 dag cebuli, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, cukier, tymianek, 5 dag utartego ostrego sera żółtego.Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, osolić i lekko podrumienić z dodatkiem 2 łyżek tłuszczu. Połączyć cebulę z mię­sem, dodać jajko, tartą bułkę i 2—3 łyżki śmietany, przyprawić solą i pieprzem. Z przesianej mąki i wrzą­cej wody zagnieść ciasto pierogowe, dobrze wyrobić. Cienko wałkować partiami. Na rozwałkowanym placku układać rzędem niewielkie kulki mięsa, przykrywać ciastem, przycisnąć dookoła każdej porcji mięsa, a na­stępnie wykrawać pierożki foremką, szklanką lub ra- dełkiem, zlepić brzegi. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz