POMIDORY NADZIEWANE BOCZKIEM. 50 dag (8 sztuk) pomidorów równej wielkości, 15 dag cebuli, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 15 dag wędzonego boczku, 10 dag (około 1 szklanki) tartej bułki, 3 jajka, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, li łyżki smalcu. Pomidory umyć, osuszyć, odkroić piętki. Pomidory wydrążyć, miąższ odłożyć wraz z piętkami, wnętrze pomidorów lekko oprószyć solą. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, osolić. Boczek oczyścić, pokroić w zapałki. Na patelni stopić smalec, dodać przygotowaną cebulę i boczek, dusić na wolnym ogniu. Mieszanina powinna się lekko podrumienić, należy uważać, aby nie nabrała zbyt ciemnej barwy, powinna być ledwie żółtawa. Wówczas dodać część tartej bułki, pozostawić 2 łyżki. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.