Jajka umyć, wylewać kolejno ich zawartość na miseczkę. Masę jajeczną ubić trzepaczką tak jak na omlet, a następnie wymieszać ze szczypiorkiem i tartą bułką z cebulą i boczkiem. Pomidory odwrócić odkrojoną częścią do dołu i wydzielony pod wpływem soli sok zlać do wydrążonej miazgi. Pomidory napełnić „z czubkiem” nadzieniem. W trakcie napełnienia uciskać łyżeczką, a następnie ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Powierzchnię pomidorów skropić oliwą, posypać tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Pozostałą po wydrążeniu pomidorów miazgę udusić z dodatkiem łyżki oliwy. Pod koniec zapiekania polać pomidory uduszoną miazgą. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika posypać pietruszką. Pomidory zapiekane podaje się na kolację lub w postaci gorącej przystawki.