MAKARON „NADZIEWANY 20 dag makaronu „wstążki”, 10 dag parówek, 10 dag pozostałego z dnia poprzedniego mięsa pieczonego lub duszonego, drobiu, wiepnowiny albo cielęciny, 20 dag pieczarek, 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy,2 łyżki pasty pomidorowej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka tartej bułki, 5 dag ostrego utartego sera, 3 łyżki posiekanego szczypiorku z rzeżuchą, sól, pieprz, bazylla, szałwia.Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Obraną cebulę opłukać i posiekać, a następnie udusić wraz z pieczarkami i dodatkiem oliwy czy oleju. Parówki obrać ze skórki i pokrajać w kawałki długości około 1 centymetra. Mięso pokrajać w drobne słupki. Przygotowane dodatki połączyć z pieczarkami, dodać pastę pomidorową i drobno posiekany czosnek, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi listkami szałwii i bazylii. Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać ze stopionym masłem i utartym serem. W przygotowanym naczyniu ułożyć warstwę (połowę) makaronu, a następnie mieszaninę pieczarek i mięsa. Przykryć pozostawionym makaronem, wyrównać powierzchnię. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Gdy się zrumieni — wyjąć, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem sosu śmietankowego i surówek.