KRÓLIK NA SPOSÓB FLAMANDZKI- PRZYGOTOWANIE

Gdy porcje królika lekko się podrumienią, wów­czas oprószyć przesianą mąką, wymieszać, wlać piwo, które powinno przykryć królika. Oprószyć solą, przy­kryć rondel, dusić na wolnym ogniu około 45 minut. Następnie dodać rozkruszony piernik, ocet, cukier, mu­sztardę, posiekany czosnek i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Przykryć rondel, dusić na małym og­niu około pół godziny. Gdy mięso stanie się miękkie — odstawić, sprawdzić smak, przyprawić pieprzem, solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Sos przetrzeć przez sito. Przetartym sosem ponownie zalać mięso, pod­grzać. Porcje królika wyłożyć na ogrzany półmisek, polać równomiernie sosem, posypać posiekaną pietrusz­ką. Potrawa powinna być bardzo gorąca. Podawać z do­datkiem ryżu ugotowanego na sypko, gotowanych wa­rzyw i surówek.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz