MAKARON ZAPIEKANY Z SZYNKĄ LUB BOCZKIEM

MAKARON ZAPIEKANY Z SZYNKĄ LUB BOCZKIEM. 25 dag makaronu „krajanka” lub spaghetti, 20 da; szynki lub chudego wędzonego boczku (ugotowanego), 15 dag utartego sera tylżyckiego, 2 jaja, 1 szklanka mleka lub śmietany, 1 łyżka masła, sól i pieprz, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, gdy miękki — odcedzić. Wymieszać z utartym serem pokrajaną w drobne paski szynką lub boczkiem, przy­prawić do smaku solą i pieprzem. Jaja umyć, wylać ze skorupek do miski i lekko podbić trzepaczką, ubi­jając wymieszać z mlekiem lub śmietaną. Przygoto­wany makaron wyłożyć do formy posmarowanej ma­słem. Wyrównać powierzchnię i zalać przygotowaną mieszaniną jaj i mleka. Powierzchnię skropić pozo­stałym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Po­dawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem ke­czupu i surówką z kapusty lub porów.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz