MAKARON ZAPIEKANY Z SZYNKĄ LUB BOCZKIEM. 25 dag makaronu „krajanka” lub spaghetti, 20 da; szynki lub chudego wędzonego boczku (ugotowanego), 15 dag utartego sera tylżyckiego, 2 jaja, 1 szklanka mleka lub śmietany, 1 łyżka masła, sól i pieprz, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, gdy miękki — odcedzić. Wymieszać z utartym serem pokrajaną w drobne paski szynką lub boczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jaja umyć, wylać ze skorupek do miski i lekko podbić trzepaczką, ubijając wymieszać z mlekiem lub śmietaną. Przygotowany makaron wyłożyć do formy posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię i zalać przygotowaną mieszaniną jaj i mleka. Powierzchnię skropić pozostałym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem keczupu i surówką z kapusty lub porów.