W CIEPŁYCH OKRESACH ROKU

W ciep­łych okresach roku — jedynie posiadacze domowych chłodziarek mogą pozwolić sobie na kupowanie mięsa „na zapas”, ale nawet w lodówce nie radzimy gro­madzić go zbyt wiele, gdyż należy ono do łatwo psu­jących się produktów. W lodówce, w pobliżu zamraŻarki można przechowywać świeże mięso 1—3 dni. Za­mrażarka, czyli komora niskich temperatur, daje większe możliwości.W chłodnych okresach roku (nawet bez lodówki) można przez krótki czas przechowywać mięso w sta­nie świeżym, stosując jeden z niżej podanych spo­sobów.Oczyszczone z kości i błon mięso zalać słodkim lub zsiadłym mlekiem, przykryć, przechować w chłod- nej piwnicy (mleko powinno całkowicie przykryć po­wierzchnię mięsa). Mleko odcina dostęp powietrza do mięsa, a kwas mlekowy nie sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych. W ten sposób zabezpieczone mięso można przechować przez kilka dni, a mleko zastąpić ser­watką.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz