BARSZCZ Z WARZYWAMI I PARÓWKAMI- SKŁADNIKI

BARSZCZ Z WARZYWAMI I PARÓWKAMI. 1 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por, biała kapusta, cebula), 40 dag buraków, 15 dag drobnej białej fasoli, 1 1/2 łyżki tłuszczu, 5 dag chudego boczku wędzonego, 15 dag pa­rówek lub kiełbasy, 50 dag ziemniaków, 3/4 szklanki śmie­tany, 5 dag pasty pomidorowej, sól, pieprz, cukier, 8 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem i szczypiorkiem. Warzywa i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać. Wa­rzywa pokroić w paski lub utrzeć na szatkownicy do warzyw (w paski). Kapustę poszatkować, najlepiej na szatkownicy. Do przygotowanych warzyw dodać łyżkę tłuszczu i 1/2 łyżki soli, udusić, podlać wrzącą wodą, ugotować. Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugo­tować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gdy zawrze, włożyć oczyszczony boczek, razem ugo­tować do miękkości. Buraki włożyć do wrzącej wody, ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz