Kasze drobne przeznaczone do gotowania na sypko trzeba „zacierać” jajkiem lub białkiem jaja. Zaciera­nie polega na 1) — odsianiu kaszy, 2) — wymieszaniu kaszy z całym jajkiem lub białkiem (1 jajko na 1/2 kg kaszy), 3) — rozłożeniu cienką warstwą na blasze, 4) — wysuszeniu w lekko nagrzanym piekarniku. Przy­gotowaną kaszę wsypuje się do wrzącego mleka lub wody z dodatkiem tłuszczu w proporcji 1 objętośćkaszy i 1 1/2 objętości płynu. Gotuje się tak, jak kasze grube.Na półsypko gotuje się kasze grube. W tym przy­padku dodatek wody do kaszy kształtuje się jak 3:1.Szczegółowe metody przyrządzania mniej znanych potraw mącznych i z kasz znajdzie Czytelnik w niżej podanych przepisach.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz