Stołowanie się w domu z biegiem lat zanika. Człowiek wybiera miasto, lokale szybkiej obsługi. Wytłumaczeniem jest brak czasu a prawda jest taka, że to zwykłe lenistwo. Dla chcącego nic trudnego, wystarczą tylko chęci. Cóż poradzić aktualne społeczeństwo nie potrafi docenić pracy w kuchni. Skutkiem tego jest zapomnienie tradycyjnych potraw. Praktycznie pozostaję tylko nazwa. Weźmy na przykład bigos, starsi ludzie mają to szczęście że mogą porównać. Zdanie jest jedno, smak jest całkowicie odmienionych. Niektórych wartości nie powinno się poruszać ponieważ są to wspomnienia i każdy człowiek powinien mieć szansę na taki swój świat. Niestety trzeba przyznać że dzisiejszy talerz w lokalu to więcej chemii niż wartości. Oprócz tego, że każdym możliwym sposobem próbuję utrzymać się produkt jak najdłużej to jeszcze faszeruję się go nieznanymi środkami. Ostre przyprawy zabija nieświeże mięso więc warto się zastanowić dlaczego szczególnie w jadłodajniach typu kfc preferuję się właśnie taki smak. Organizm ludzki owszem jest wytrzymały ale jak wszystko tylko do czasu. Dlatego warto stawiać na samodzielność, zdrową żywność tak aby nie narażać swojego ciała. Wybierać te pokarmy które są bogate w niezbędne substancję, posiadające białko, witaminy. Nie dajmy się pokusom tanich cen, pięknego wyglądu ponieważ to tylko pozory. Najlepsza kuchnia to ta stworzona w zaciszu domowym.