BUDYŃ MIĘSNY

BUDYŃ MIĘSNY. 20—30 dag ugotowanego mięsa wieprzo­wego, wołowego lub królika, 4 jajka, 3 kajzerki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła lub margaryny „Vita”, 4—5 łyżek posie­kanej zielonej pietruszki, 4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy łub oleju, 1 łyżka tartej bułki. Ugotowane mięso pokroić w cienkie paski. Jajka umyć, oddzielić żółtka. Kajzerki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Masło lub margarynę rozetrzeć w donicy, ucierając dodawać po jednym żółtku, śmietanę i po trochu przetarte lub zmiksowane bułki. Utartą masę wymieszać z posiekaną pietruszką i pokrojonym mię­sem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać 1/4 łyżeczki soli, ubijać jeszcze chwilę. Puszystą pianę wymieszać z przy­gotowaną masą, dodając jednocześnie po trochu prze­sianą tartą bułkę. Przygotowaną potrawą napełnić do 3/4 wysokości formę budyniową posmarowaną oliwą lub olejem i posypaną tartą bułką. Formę zamknąć szczelnie i wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60— 80 minut. Ugotowany budyń wyłożyć na półmisek. Po­dawać z dodatkiem sosu cebulowego lub grzybowego i z surówkami.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz