KRÓLIK DUSZONY „NA KWAŚNO”

KRÓLIK DUSZONY „NA KWAŚNO”. 1 kg królika, 15 dag cebuli, 10 dag szalotek (maleńkich cebulek), 1 łyżka masła lub margaryny „Vita”, 1/8 szklanki białego wytrawnego wina do­mowego, 3 łyżki oliwy, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki musztardy, 3 gałązki estragonu, 8 korniszonów, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Królika oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć. Cebule i szalotki obrać, opłukać. Cebule drobno posiekać. Szalotki pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć pokrojonego na porcje królika, lekko podrumienić na jasnozłoty kolor. Do smażącego się królika dodać pokrojoną cebulę i szalotki. Gdy zżółkną, skropić winem, oprószyć solą, dusić pod przy­kryciem na wolnym ogniu, w miarę potrzeby podlewać wodą. Musztardę wymieszać ze śmietaną, dodać do uduszonego królika (gdy mięso będzie zupełnie mięk­kie). Równocześnie dodać posiekane listki estragonu. Dusić około 5 minut. Wówczas dodać drobniutko po­siekane korniszony, zagotować, odstawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków puree lub klusek i z surówkami.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz