CUKINIA (LUB KABACZEK) NADZIEWANA. 1—1 1/2 kg cukinii lub kabaczka, 30 dag mielonego mięsa wieprzowego <od szynki lub łopatki bez kości) albo mięsa z królika, 25 dag boczku, 2 duże cebule, 1 szklanka ryżu, 10 dag smalcu lub oleju, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu, 2—3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki tartej bulki, sól, pieprz, listek laurowy, kolender, ziele angielskie, 8 łyżek posiekanych listków (mieszanych) roślin przyprawowych (koper, eslragon, bazylia, trybula ogrodowa). Ryż przebrać, umyć, ugotować na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić z dodatkiem tłuszczu. Wymieszać z mięsem, ugotowanym ryżem i jajkiem, dodać połowę posiekanych listków roślin przyprawowych i roztarty z solą czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię lub kabaczek umyć, obrać ze skórki (należy wybrać wyrośniętą cukinię, wtedy nie trzeba będzie jej obierać, to samo dotyczy dyni makaronowej).