UZUPEŁNIANIE SIĘ BIAŁEK

W konsekwencji wzrasta sumaryczna ilość białka przy­datnego do budowy tkanek organizmu człowieka. Uzu­pełnianie, czyli podwyższenie wartości biologicznej bia­łek roślinnych będzie możliwe wówczas, gdy produkty zwierzęce i roślinne będą podane równocześnie w jed­nym posiłku, a nawet w jednej potrawie. Dobrymi przykładami uzupełniania się białek są potrawy zwane półmięsnymi. Potrawy półmięsne to m.in. zupy z tzw. wkładką mięsną; zapiekanki z makaronów, ziemniaków czy kasz z dodatkiem mięsa; kotlety mięsno-warzywne; kotlety z mięsa i kasz; budynie warzywno-mięsne lub z kasz i mięsa; warzywa nadziewane mięsem; pierogi lub naleśniki z mięsnymi łub półmięsnymi nadzieniami; knedle nadziewane; potrawy z kasz oraz mąki z mięs­nymi sosami.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz