-
Oczyszczone z kości i błon mięso owinąć szczelnie płótnem zwilżonym octem. Przechować w przykrytym naczyniu w chłodzie. Oczyszczone z kości i błon mięso natrzeć solą wymieszaną z dowolnym zestawem przypraw smakowych. Przechować w przykrytym naczyniu w chłodzie.Oczyszczone mięso obłożyć pokrajanymi warzywami (cebula, seler, marchew, pasternak, pietruszka), oprószyć pieprzem, skropić olejem. Przechować w chłodzie w przykrytym naczyniu.Oczyszczone mięso zalać zalewą przygotowaną z octu rozcieńczonego wodą (1/3 octu) z dodatkiem soli i przypraw smakowych (listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki, kolender, jałowiec, estragon, rozmaryn, majeranek, czosnek). Zestaw przypraw dostosowujemy do upodobań domowników. Wodę z octem i przyprawami trzeba zagotować i ostudzić. Mięso zalewa się zimną zaprawą, przykrywa i umieszcza, np. w zimnej piwnicy.