KAPUSTA NADZIEWANA W SOSIE POMIDOROWYM. 2 kg kapusty włoskiej felówka o luźno związanych liściach), 30 dag mięsa zmielonego z drobiu lub wieprzowiny, 5 dag boczku wędzonego, 1/4 bułki wrocławskiej, 3/4 szklanki mleka,2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw, 5 dag stopionej słoniny, 4 cebule, 2 marchewki, 50 dag pomidorów świeżych lub mrożonych, 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 1 jajko, 1 łyżka masła lub margaryny.Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć główkę kapusty, obgotować. Gotować 10—15 minut, wyjąć z wywaru, dokładnie od- cedzić. Cebulę obrać, opłukać, 2 cebule drobno posiekać i udusić z dodatkiem tłuszczu ze słoniny. W trakcie duszenia cebula powinna lekko zżółknąć. Boczek oczyścić, pokroić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i utrzeć lub zemleć w maszynce. Do zrumienionej cebuli dodać boczek i zmielone mięso, lekko poddusić, wymieszać z bułką, jajkiem i trzema łyżkami posiekanej pietruszki.