KLUSKI POŁFRANCUSKIE. 15 dag mąki, 3 jaja, 2 łyik! masła, sól, 2 łyżki wody. Mąkę przesiać. Masło utrzeć. Ucierając w dalszym ciągu, dodawać po sztuce jaja. Pulchną masę wymieszać z mąką, dodać dwie łyżki wody i wyrobić ciasto, ucierając drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym, wykorzystując przystawki w kształcie litery S. Z przygotowanego ciasta formować niewielkie podłużne kluski, nabierając je zwilżoną metalową łyżką i wrzucając na wrzącą osoloną wodę. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać bezpośrednio po ugoto waniu dokładnie odcedzone. Kluski półfrancuskie podaje się jako dodatek do zup czystych (rosół, pomidorowa, grzybowa) lub do drugich dań mięsnych. Można ponadto traktować je jako samodzielnie danie i podawać polane sosem grzybowym lub pomidorowym, albo posypane utartym ostrym serem.