MIĘSO NIE ZAWIERA WĘGLOWODANÓW

Tiamina, czyli witamina Bi, występuje zarówno w mięśniach, jak i w narządach wewnętrznych. Na­tomiast najlepszym źródłem witaminy Bt i kwasu ni­kotynowego, czyli witaminy PP, jest wątroba i nerki zwierząt rzeźnych. Wątroba jest także szczególnie za­sobnym źródłem witaminy A, a także zawiera wita­minę C. W innych gatunkach mięsa witaminy C nie znajdujemy. Na szczególną uwagę zasługuje występo­wanie w wątrobie zwierząt rzeźnych czynnika krwio­twórczego pod nazwą witamina Bi. Mięso nie zawiera węglowodanów, jedynie drobne ich ilości występują w wątrobie w postaci glikogenu. Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych mięso zawiera także tzw. ciała wyciągowe.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz