KOTLETY SIEKANE. 20 dag wieprzowiny, 20 dag wołowiny, 15—20 dag pieczarek, 1 jajko, 1 cebula, 2—3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, tarta bułka, smalec do smażenia.Pieczarki umyć, oczyścić, drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i wraz z pieczarkami lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokrajać, zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jajko, cebulę zrumienioną z pieczarkami, 2—3 łyżki tartej bułki, wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. W trakcie wyrabiania dodać 3—4 łyżki zimnej wody. Z przygotowanej masy uformować owalne kotlety, otoczyć w tartej bułce. Tępą stroną noża odcisnąć kratkę na powierzchni kotletów. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Rumienić po obu stronach. Patelnię z kotletami wstawić na 10 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami purće. Podawać z dodatkiem sosów, warzyw gotowanych i surówek, najlepiej z zielonej sałaty lub cykorii.