NAJWYŻSZA WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Najwyższą wartość odżywczą mają kasze tzw. gru­be, czyli takie, których poszczególne krupy stanowi całe ziarno. Należą do nich: kasza gryczana, jaglana i pęcak. Niższą wartością odżywczą charakteryzują się kasze drobne, takie jak manna, krakowska i drob­na perłowa. Pochodzą one bowiem z bielma ziarna po usunięciu jego części zewnętrznych. Kasza gryczana jest najbardziej wartościowa, gdyż zawiera więcej biał­ka i witamin niż inne kasze, z tym że gryczana nie- palona jest zasobniejsza w witaminy grupy B niż pa­lona. Ponadto kasza gryczana jest najzasobniejsza w wapń. Produkty zbożowe są tanie i znajdują bardzo wszech­stronne zastosowanie w żywieniu rodziny. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz