Osoba, która nigdy nie pracowała w gastronomii pewnie nie zdaje sobie sprawy, że istnieje taki produkt uboczny smażenia w głębokim tłuszczu jak olej posmażalniczy. Osoba, która nie miała nigdy do czynienia z pracą w restauracji pewnie nawet nie wie, że bardzo dużo potraw smaży się właśnie na głębokim tłuszczu. My w domu zazwyczaj w ten sposób przygotowujemy jedynie frytki- nic więcej ponad to. W każdym razie ja pracowałam przez pół roku w restauracji, w której smażyło się w ten sposób ziemniaki, obsmażało pierogi, filety z piersi kurczaka wkładało się do takiego oleju, krokiety i wiele innych produktów. A olej posmażalniczy, który powstawał musieliśmy przekładać do specjalnie oznaczonej beczki, która w momencie zapełnienia była odbierana przez specjalną firmę. A dlaczego tak się działo? Ano dlatego, że olej posmażalniczy jest niebezpieczny dla środowiska i należy go odpowiednio przetworzyć, przystosować nim zostanie ponownie użyty. I właśnie te firmy, które go zabierają się tym zajmują na co dzień.
Rekomendowane artykuły
Dlaczego warto postawić na dobry catering rzeszów?

Bezsensowne wytłumaczenia niosą najczęściej przykre skutki

Prosta droga zła droga
