PASZTET Z DZICZYZNY (SARNY LUB ZAJĄCA). 1 kg sarniny (z przodka) lub 1 kg przodków zajęczych, 25 dag wątroby lub wątróbek z drobiu, 50 dag wieprzowiny z łopatki, 50 dag słoniny, 30 dag cebuli, 15 dag bułki wrocławskiej,5 jajek, 5 dag masła (lub słoniny), kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu, 2—3 listki laurowe, sól, pieprz. Słoninę oczyścić. Odkroić 10 dag i pokroić w drobną kostkę, stopić na patelni. Mięso sarny lub zająca oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i lekko obrumienić na wytopionej słoninie, dodać pozostałą słoninę pokrojoną na 10—12 kawałków, podlać wodą, osolić. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Po półgodzinie duszenia dodać umytą i oczyszczoną wieprzowinę. Gdy mięso zacznie mięknąć, obrać, opłukać i dodać do mięsa cebulę i przyprawy. Udusić do miękkości, podlewając wodą w miarę potrzeby. Mięso powinno być w trakcie duszenia całkowicie pokryte płynem. Wątrobę umyć, osączyć i lekko obrumienić na słoninie lub maśle, osolić, podlać wodą, udusić.