CHŁODNIK Z BOTWINKI- PRZYGOTOWANIE

Mięso pokroić w kostkę lub w makaroniki, włożyć do dużej wazy. Jajka obrać ze skorupek, po­kroić w cząstki lub plasterki, wsypać na mięso. Do wazy wlać śmietanę, rozbite trzepaczką zsiadłe mleko lub kefir, zakwas burakowy lub przecier pomidorowy, śmietanę i ugotowaną, ostudzoną botwinkę. Wymie­szać, przyprawić do smaku solą i cukrem, przykryć, wstawić do lodówki. Ogórki umyć, obrać, rozdrobnić na szatkownicy do warzyw. Osączoną sałatę pokroić w bardzo cienki makaronik. Ogórki, sałatę i posie­kaną zieleninę połączyć z doskonale oziębionym chłod­nikiem. Od razu podawać, porcjując na talerze. Chłod­nik można podawać z dodatkiem pieczywa lub lepiej z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Jedno- daniowy obiad należy uzupełnić deserem, najlepiej w postaci świeżych owoców.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz