PIECZEŃ WOŁOWA, CIELĘCA LUB WIEPRZOWA W WA­RZYWACH

PIECZEŃ WOŁOWA, CIELĘCA LUB WIEPRZOWA W WA­RZYWACH (8 porcji). 1 kg mięsa bez kości, 4 cebule, 2 mar­chewki, l pietruszka, kawałek selera, 3 strąki papryki, 20 dag pomidorów świeżych, mrożonych lub 1 łyżka pasty pomido­rowej, 1 łyżka smalcu, sól, ostra sproszkowana papryka, cukier, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i lekko obrumienić na smalcu, osolić. Przełożyć do rondla, podlać wodą, du­sić na wolnym ogniu (pod przykryciem) cielęcinę i wieprzowinę przez godzinę, wołowinę — dłużej. Wa­rzywa umyć, oczyścić, pokrajać w makaronik, dodać do duszącego się mięsa, oprószyć ostrą papryką, osolić, u- dusić do miękkości, wówczas dodać pastę pomidorową lub umyte, obrane ze skórki i pokrajane pomidory. Z pomidorami trzeba dusić kilka minut, przyprawić do smaku. Mięso pokrajać na porcje (w poprzek włókien), ułożyć na półmisku, obłożyć uduszonymi warzywami. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz