Uformowane pierożki ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane od- cedzić i wyłożyć na ogrzaną salaterkę lub półmisek, polać sosem pomidorowym przygotowanym według następującego przepisu: 20 dag cebuli obrać, opłukać, pokroić jak najdrobniej, osolić, wsypać na suchą patelnię lub do rondelka, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać łyżkę tłuszczu i drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę, wymieszać dodając jednocześnie około 3/4 szklanki gorącej wody luja wywaru z warzyw i tymianek. Gotować parę minut, wymieszać z koncentratem i 1/3 utartego sera, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Polane sosem pierogi posypać pozostawionym serem i od razu podawać z dodatkiem surówki z białej kapusty lub z porów. Zamiast pasty pomidorowej można wykorzystać przecier (1 szklanka). Wówczas nie dodaje się płynu. Zalane sosem pierogi można zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Jednodaniowy obiad trzeba uzupełnić podaniem napoju.