PLACEK ZE SZPINAKIEM LUB BOTWINĄ I KIEŁBASĄ. 40 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 jajka, 1 łyżka tłuszczu, sól, l/t szklanki mleka, 25 dag cebuli, 50 dag szpinaku lub liści fcotwiny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem, 20 dag parówek lub kiełbasy serdelowej, 1 Jajko, 1 łyżka tłuszczu, sól, pieprz.Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dodać j—3łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, połączyć go * mąką, dodając jednocześnie jajka i tłuszcz. Wyrabiać drewnianą łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać parę łyżek letniej wody. Wyrobione gładkie ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, drobno posiekać, osolić, ogrzewać na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie żółknąć, dodać tłuszcz (1 łyżka), dusić chwilę, uważając, żeby się nie przypaliła. Botwinę lub szpinak przebrać, oberwać listki, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Liście wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 2 minuty, -odcedzić, gdy ostygnie — posiekać.