Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć, pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Podduszoną cebulę wymieszać z boczkiem. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić na małe, cienkie plasterki.. W przygotowanym naczyniu układać warstwami ziemniaki, posypując je zieleniną i cebulą z boczkiem, oraz. serem. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Trzepaczką wymieszać mleko z jajkiem i ze śmietaną. Przygotowany w ten sposób sos przyprawić solą i pieprzem. Potrawę zalać sosem, posypać powierzchnię tartą bułką. Wstawić do piekarnika, zapiec. Zapiekanie potrawy powinno trwać około 45 minut. Zapiekać należy powoli w niezbyt gorącym piekarniku. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako podstawową potrawę obiadową z surówką. Pożądany będzie także dodatek sosu, np. śmietanowego. Na zakończenie takiego obiadu można podać herbatę z ciastem.