PRZYRZĄDZANIA POTRAW MĄCZNYCH I Z KASZ

KLUSKI PTYSIOWE. 1 szklanka wody, 6 dag masła, 6 łyżek mąki, 3 jaja, sól. Zagotować wodę, do wrzątku dodać masło, gdy się rozpuści, wsypać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, podgrzewając na wolnym ogniu do chwili, aż ciasto zgęstnieje i stanie się szkliste. Odsta­wić z ognia, ucierać w dalszym ciągu, dodając po sztuce jaja. Posiadaczki robota elektrycznego mogą ciasto ubijać mechanicznie, wykorzystując przystawki w kształcie litery S. Powinno powstać pulchne ciasto. Zagotować wodę, osolić. Zwilżyć metalową łyżkę i for­mować nią niewielkie podłużne kluski, wrzucając na wrzącą wodę (tak jak kluski kładzione). Gotować pod przykryciem przez 4 minuty). Ugotowane kluski odce- dzić wyjmując łyżką cedzakową. Podawać bezpośred­nio po ugotowaniu. Kluski ptysiowe podaje się naj­częściej jako dodatek do czystych zup (pomidorowa, grzybowa, rosół) lub jako samodzielną potrawę, polane masłem i posypane utartym ostrym serem

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz