KLUSKI PTYSIOWE. 1 szklanka wody, 6 dag masła, 6 łyżek mąki, 3 jaja, sól. Zagotować wodę, do wrzątku dodać masło, gdy się rozpuści, wsypać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, podgrzewając na wolnym ogniu do chwili, aż ciasto zgęstnieje i stanie się szkliste. Odstawić z ognia, ucierać w dalszym ciągu, dodając po sztuce jaja. Posiadaczki robota elektrycznego mogą ciasto ubijać mechanicznie, wykorzystując przystawki w kształcie litery S. Powinno powstać pulchne ciasto. Zagotować wodę, osolić. Zwilżyć metalową łyżkę i formować nią niewielkie podłużne kluski, wrzucając na wrzącą wodę (tak jak kluski kładzione). Gotować pod przykryciem przez 4 minuty). Ugotowane kluski odce- dzić wyjmując łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu. Kluski ptysiowe podaje się najczęściej jako dodatek do czystych zup (pomidorowa, grzybowa, rosół) lub jako samodzielną potrawę, polane masłem i posypane utartym ostrym serem