ROLADA Z MIĘSA MIESZANEGO. 1 piat słoniny (mniej więcej 35X25 cm), 1 kg cielęciny lub chudej wieprzowiny od szynki, 25 dag mielonej wołowiny, 2 łyżki tartej bułki, 2 jaja na twardo, 1 surowe jajko, 2 parówki, 2 cienkie płatki szynki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka smalcu, I łyżka białka. Przygotować płat słoniny, który nie powinien być grubszy niż 1/2—3/4 cm. Cielęcinę umyć, nadciąć, wy- żyłować i zbić tłuczkiem, formując z niej placek grubości mniej więcej palca. Przygotowaną cielęcinę skropić sokiem z cytryny, zwinąć i pozostawić na godzinę. Zmieloną wołowinę wymieszać z surowym jajem i siekaną pietruszką oraz tartą bułką, przyprawić solą, pieprzem i wyrobić drewnianą łyżką.