SZNYCLE WIEPRZOWE NA SPOSÓB WĘGIERSKI. 1/2 kg schabu lub 40 dag mięsa od szynki bez kości, 1 łyżka mąki, ostra sproszkowana papryka, sól, smalec do smażenia. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem i uformować owalne bitki. Mąkę przesiać, wymieszać z ostrą sproszkowaną papryką (około 1 łyżeczki). Przygotowaną mieszaniną otoczyć bitki i obrumienić obustronnie na patelni z rozgrzanym smalcem. Dosmażyć na lekkim ogniu pod przykryciem. Podawać z dodatkiem frytek i sałatek warzywnych. KURA LUB INDYK GOTOWANY (perliczka, gołąb).Drób gotowany przyrządza się tak jak potrawkę cielęcą i inne potrawy z mięsa gotowanego. Drób gotowany podaje się z dodatkiem sosu pietruszkowego lub koperkowego, zaprawionego żółtkiem lub śmietanką. Najwłaściwszymi dodatkami do drobiu gotowanego jest ryż ugotowany na sypko lub kaszka krakowska, ponadto borówki, przecier z jabłek, kompoty, zielona sałata, mizeria. Gotowany drób można podawać także na zimno w galarecie lub oblany majonezem, albo w formie sałatek.