W ciepłych okresach roku — jedynie posiadacze domowych chłodziarek mogą pozwolić sobie na kupowanie mięsa „na zapas”, ale nawet w lodówce nie radzimy gromadzić go zbyt wiele, gdyż należy ono do łatwo psujących się produktów. W lodówce, w pobliżu zamraŻarki można przechowywać świeże mięso 1—3 dni. Zamrażarka, czyli komora niskich temperatur, daje większe możliwości.W chłodnych okresach roku (nawet bez lodówki) można przez krótki czas przechowywać mięso w stanie świeżym, stosując jeden z niżej podanych sposobów.Oczyszczone z kości i błon mięso zalać słodkim lub zsiadłym mlekiem, przykryć, przechować w chłod- nej piwnicy (mleko powinno całkowicie przykryć powierzchnię mięsa). Mleko odcina dostęp powietrza do mięsa, a kwas mlekowy nie sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych. W ten sposób zabezpieczone mięso można przechować przez kilka dni, a mleko zastąpić serwatką.