W dzisiejszych czasach coraz większą popularnością cieszy się idea prowadzenia zdrowego trybu życia. Każdy z nas ma szansę dożyć praktycznie do setki, dlatego chcemy zrobić wszystko, aby osiągnąć ten cel i nie odejść z tego świata zbyt wcześnie. Rozwój medycyny dał nam możliwość dożycia do bardzo sędziwego wieku, jednak rozwój cywilizacyjny zaczyna nam tą szansę odbierać. Coraz więcej mamy do czynienia ze sztucznym pożywieniem lub modyfikowanym genetycznie. Co prawda wielu ekspertów przekonuje, że żywność modyfikowana genetycznie wcale nie jest szkodliwa, to prawda jest tak, że ciężko jest oszacować długofalowe skutki spożywania takich produktów. Jest to zbyt nowa metoda na naszym rynku, aby stwierdzić, czy jej spożywanie przez czterdzieści lub sześćdziesiąt lat nie powoduje żadnych skutków ubocznych w postaci mutacji genów i zwiększonej zachorowalności na choroby nowotworowe. Żywność bezglutenowa opiera się na wyeliminowaniu produktów zawierających pszenicę, a to właśnie zboża są najczęściej modyfikowane genetycznie.