Obecnie gastronomia jest to bardzo szerokie pojecie. Zawiera się w nim wszystko od wykwintnych restauracji po budki z jedzeniem. Jest obecnie rodzaj gastronomii, który na zachodzie Europy jest niezwykle popularny, a do nas zawitał w szerszym aspekcie całkiem niedawno. Tym rodzajem gastronomii są food trucki i zaliczające się do nich przyczepy gastronomiczne. “Lokale” takie kojarzyły się do niedawna głównie ze słabej jakości jedzeniem, które niosło ze sobą dreszczyk niepewności w postaci potencjalnej “jelitówki”. Takie przyczepy gastronomiczne oraz food trucki spotkać można było głównie koło dworców kolejowych i autobusowych. Obecnie ten segment gastronomiczny przezywa swój renesans. Renesans w sensie popularności oraz w sensie poprawy jakości serwowanego jedzenia. Przyczepy gastronomiczne (w sensie osób, które je prowadzą) prześcigają się w serwowaniu coraz to nowych dań. Możemy skosztować zarówno dania kuchni polskiej jak i światowej. Ogólnie opinie o tego typu jedzeniu są bardzo dobre.