ZAPIEKANKA Z KASZY PERŁOWEJ. 1 czubata szklanka jęczmiennej kaszy perłowej, 3/4 łyżki tłuszczu, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag cebuli, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, 1 jajko, 5 dag: utartego sera żółtego, 3/4 szklanki mleka, sól, pieprz lub ostra sproszkowana papryka, 1 łyżeczka tłuszczu, 1 łyżka tartej bułki. Kaszę przebrać, umyć na sicie pod strumieniem bieżącej wody. Zagotować 2 i 3/4 szklanki wody z dodatkiem tłuszczu (3/4 łyżki) i soli. Do wrzątku wsypać doskonale osączoną kaszę, ugotować na sypko. Boczek oczyścić, pokroić na drobne paski, lekko podsmażyć na patelni. Podrumieniony — wyjąć, pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i lekko poddusić na tłuszczu z boczku. Jajko umyć, wylać do miseczki i ubijając trzepaczką połączyć z mlekiem.