Pory oczyścić, odkroić zielone liście i wykorzystać na wywar do zupy. Oczyszczone pory dokładnie umyć, sprawdzając, czy pomiędzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostała ziemia. Pokroić w poprzek na kawałki szerokości około 1/2 cm, wsypać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 5 minut, odcedzić, wymieszać z ugotowanym na sypko ryżeta, przyprawić curry i solą do smaku. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą, posypać tartą bułką. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ryżu. Na ryżu ułożyć mięso, posypać posiekaną pietruszką, przykryć resztą ryżu, wyrównać powierzchnię, zalać śmietaną. Powierzchnię zapiekanki posypać utartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Zrumienioną potrawę wyłożyć na półmisek. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego i z surówkami. Na zakończenie obiadu jed- nodaniowego można podać kisiel mleczny i herbatę lub napój owocowy.