ZIEMNIAKI NADZIEWANE PARÓWKAMI. 1 kg (10 sztuk) owalnych i równych ziemniaków, 15 dag cebuli, 4 łyżki masła, 30 dag parówek, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1 jajko, sól, pieprz. Drobno posiekaną cebulę udusić z 2 łyżkami masła, nie rumienić. Parówki obrać, rozetrzeć widelcem na masę, dodać do cebuli, poddusić, wymieszać z bułką namoczoną w mleku, dodać jajko i pietruszkę, przyprawić do smaku posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Umyte ziemniaki obrać, każdy przekroić wzdłuż, wydrążyć, napełnić nadzieniem, ułożyć w żaroodpor- ! nym półmisku, polać stopionym masłem, upiec w pie- j karniku. Podawać na gorącą przystawkę lub jako po- | trawę kołacyjną z dodatkiem sosów i surówek.