Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i wraz z warzywami lekko poddusić z dodatkiem smalcu, posolić. Przygotowane warzywa dodać do gotującego się miękkiego mięsa, dodając jednocześnie pokrojone grzyby. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do zupy po kilku minutach gotowania mięsa wraz z warzywami. Gdy warzywa zaczynają mięknąć, włożyć do zupy kluski, przygotowane z przewidzianej w proporcji mąki i jajka, pokrojone w drobny makaronik. Ugotować. Ugotowaną zupę połączyć z fasolą, dodając ją wraz z wodą, w której się gotowała. Zaprawić zupę śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Do każdej porcji włożyć odpowiednią ilość żeberek, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Dobre efekty smakowe i kolorystyczne uzyskuje się wkładając do każdej porcji zupy po parę plasterków obranych ze skórki pomidorów świeżych lub mrożonych. Podawać zupę z dodatkiem pieczywa. Na zakończenie obiadu podać surówkę owocową w sosie waniliowym.