Cebulą obrać, opłukać, pokroić w piórka, wymieszać z warzywami, dodać tłuszcz, lekko osolić, poddusić. Przygotowane warzywa dodać do mięknącego mięsa. Oczyścić z uszkodzonych liści kapustę, opłukać, drobno poszatkować i wraz z warzywami dodać do mięsa. Ugotować do miękkości. Do zupy dodać ugotowaną fasolę. Czosnek obrać, drobno p#siekać. Mąkę przesiać, wymieszać z częścią mleka, wlać do zupy pod koniec jsj gotowania, chwilę utrzymać w stanie wrzenia, odstawić, dodać czosnek, śmietanę i resztę mleka, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidory zamrożone umyć, świeże — sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Zupę wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji odpowiednią ilość żeberek czy mięsa i pomidorów, posypać posiekaną pietruszką i utartym serem. Podawać z dodatkiem oddzielnie ugotowanych ziemniaków. Na zakończenie obiadu można podać deser owocowy, np. kisiel, owoce w sosie, mus owocowy oraz herbatę.