ZUPA ZIEMNIACZANA UROZMAICONA. 60 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, cebula, por), 30 dag mięsa wieprzowego lub wołowego, 75 dag ziemniaków, 10 dag makaronu fabrycznego (gwiazdki, kolanka) lub 15 dag mąki t jedno jajko na zacierki, 3/4 szklanki śmietany, 1 szklanka mleka, 1 opakowanie groszku konserwowego, 8 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki lub pietruszki z koperkiem, sól, pieprz, 4—5 grzybków suszonych. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Grzybki suszone umyć, dodać do gotującego się mięsa. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w makaronik, ręcznie lub mechanicznie, albo rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw. Przygotowane warzywa dodać do gotującego się mięsa wówczas, gdy zaczyna ono mięknąć, ponieważ rozdrobnione warzywa nie powinny gotować się dłużej niż 20 minut. Ziemniaki umyć. obrać opłukać, pokroić w słupki. Dodać do gotującej się zupy, mniej więcej w 10 minut po włożeniu warzyw.