-
Potrawy przeznaczone do duszenia można obsmażyć, po czym polać wodą lub wywarem z warzyw, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Przyrządzone potrawy z mięsa lub drobiu, jeżeli nie zostaną spożyte natychmiast po przygotowaniu, mogą być przechowywane jedynie w lodówce i to w tym naczyniu, w którym się gotowały.Czas potrzebny do gotowania, smażenia, duszenia czy pieczenia mięsa zależy od rodzaju mięsa i drobiu, od sposobu przyrządzania oraz od rodzaju użytego naczynia. I tak np. garnki ciśnieniowe nie tylko znacznie skracają czas gotowania czy duszenia potraw, ale również przyczyniają się do oszczędności opału. Do potraw mięsnych najlżej strawnych należą mięsa gotowane, mięsa pieczone w grillu lub na tzw. ruszcie bez dodatku tłuszczu oraz pieczone w folii. Mięsa duszone, smażone i pieczone w tłuszczu są ciężej strawne, a zatem i trudniej przyswajalne.Do przyrządzania potraw z omawianych surowców stosuje się te same metody obróbki termicznej, które zostały omówione przy przyrządzaniu potraw z ryb.