CHŁODNIK Z BOTWINKI- SKŁADNIKI

CHŁODNIK Z BOTWINKI (na obiad jednodaniowy). 8 pęczki botwinki, 3 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru, 1 szklanka zakwasu burakowego lub przecieru pomidorowego, 1 szklanka śmietany, 15 dag ugotowanego lub uduszonego mięsa (pozo­stałość z dnia poprzedniego), 4 jajka ugotowane na twardo, 20 dag świeżych ogórków, 6 łyżek drobno posiekanego ko­perku, 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 1 pęczek rzod­kiewek, 1 główka sałaty, sól, cukier. Botwinkę przebrać, umyć, drobno posiekać. Zago­tować szklankę wody, osolić, do wrzątku włożyć bot­winkę, gotować kilka minut, odstawić, ostudzić. Sałatę i rzodkiewką umyć, osączyć. Odkroić liście i ogonki rzodkiewek. Oczyszczone rzodkiewki utrzeć na tarce z dużymi otworami, lekko oprószyć solą, połączyć ze śmietaną.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz