CHŁODNIK Z BOTWINKI (na obiad jednodaniowy). 8 pęczki botwinki, 3 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru, 1 szklanka zakwasu burakowego lub przecieru pomidorowego, 1 szklanka śmietany, 15 dag ugotowanego lub uduszonego mięsa (pozostałość z dnia poprzedniego), 4 jajka ugotowane na twardo, 20 dag świeżych ogórków, 6 łyżek drobno posiekanego koperku, 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, sól, cukier. Botwinkę przebrać, umyć, drobno posiekać. Zagotować szklankę wody, osolić, do wrzątku włożyć botwinkę, gotować kilka minut, odstawić, ostudzić. Sałatę i rzodkiewką umyć, osączyć. Odkroić liście i ogonki rzodkiewek. Oczyszczone rzodkiewki utrzeć na tarce z dużymi otworami, lekko oprószyć solą, połączyć ze śmietaną.