POTRAWKA CIELĘCA. 1,20 dag cielęciny z kością, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietanki lub mleka skondensowanego nie- słodzonego, ewentualnie żółtko, sok z cytryny.Mięso umyć, osączyć. Włożyć do naczynia zawierającego 1—1 1/2 litra wrzącej osolonej wody, zagotować na silnym ogniu, zmniejszyć dopływ ciepła, gotować dalej powoli; mniej więcej po 1/2 godzinie gotowania dodać warzywa (umyte, obrane i opłukane). W przypadku gotowania w szybkowarze, czyli garnku ciśnieniowym, mięso wkłada się do mniejszej ilości wody, wystarczy 2—3 szklanki. Gdy mięso mięknie — od- cedzić wywar. Masło stopić, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego wywaru, wlać do wrzącego odcedzonego wywaru (1 szklanka), zagotować, odstawić, dodać skondensowane mleko lub śmietankę, zaciągnąć żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Mięso oddzielić od kości, pokrajać w plastry, włożyć do sosu, dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub ziemniakami puróe, sałatki przyrządzonej z warzyw ugotowanych w wywarze i surówki warzywnej lub zielonej sałaty.