BITKI BARANIE. 50 dag baraniny z dyszka, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka szałwii, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1,5 łyżki mąki lub tartej bułki, smalec do smażenia.Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na porcje w poprzek włókien, zbić tłuczkiem każdą porcję i natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać rozkruszoną szałwią i posmarować oliwą. Pozostawić w chłodzie na godzinę, a następnie otoczyć w przesianej mące lub tartej bułce. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Obrumienione po obu stronach bitki osolić i dosmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. Ułożyć na półmisku, obłożyć dookoła ugotowanym żółtym grochem. Ozdobić listkami sałaty. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z buraczków z ogórkami i cebulą.