PIECZEŃ BARANIA DUSZONA (10—12 porcji). 2 kg udźca baraniego, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, 4 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, 10 dag słoniny, 1 łyżka smalcu, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, pieprz, sól.Mięso oczyścić, umyć, wykrajać kość, naszpikować słoniną pokrajaną w słupki. Obrumienić na oliwie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Pieczeń włożyć do rondla, obłożyć cebulą, osolić, podlać wodą, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, podlewając w miarę potrzeby. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Pod koniec duszenia (gdy mięso będzie miękkie) dodać śmietanę wymieszaną z przesianą mąką i czosnek. Dusić jeszcze przez 2—3 minuty. Odstawić, przyprawić do smaku sos solą i pieprzem. Uduszone mięso pokrajać na porcje (w poprzek włókien), ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z dodatkiem drobnej fasoli i zielonej sałaty lub innych surówek.