PLACEK ZE SZPINAKIEM LUB BOTWINĄ I KIEŁBASĄ- PRZYGOTOWANIE

Kiełbasę lub parówki obrać ze skórek, rozgnieść wi­delcem na masę. Masę parówkową dodać do cebuli, jednocześnie włożyć roztarty z solą czosnek, mieszając podgrzewać chwilę, przyprawić do smaku solą i pie­przem. Przygotowany szpinak lub botwinę wymieszać z surowym jajkiem. Tortownicę (dno i ścianki) posma­rować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Wy­rośnięte ciasto rozwałkować, formując dwa krążlfi.Większym krążkiem wyłożyć dno i boki tortownicy,lekko posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko podpiec. Wyjąć z piekarnika. Na powierzchni ciasta ułożyć szpinak, a na nim masę parówkową, przykryć drugim krążkiem ciasta, sklejając dookoła. Przygoto­waną z.npiekankę wstawić do piekarnika, upiec rumie­niąc powierzchnię na jasnozłoty kolor. Upieczoną pc- trawę włożyć na półmisek, podawać na gorąco z do­datkiem sosu śmietanowego lab grzybowego i suró­wek, np. z zielonej sałaty ze szczypiorkiem. Podawać jako drugie danie obiadowe. Zapiekance wykorzysty­wanej w postaci jednodaniówki powinien towarzyszyć barszcz czerwony podany w filiżankach.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz