Kiełbasę lub parówki obrać ze skórek, rozgnieść widelcem na masę. Masę parówkową dodać do cebuli, jednocześnie włożyć roztarty z solą czosnek, mieszając podgrzewać chwilę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany szpinak lub botwinę wymieszać z surowym jajkiem. Tortownicę (dno i ścianki) posmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, formując dwa krążlfi.Większym krążkiem wyłożyć dno i boki tortownicy,lekko posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko podpiec. Wyjąć z piekarnika. Na powierzchni ciasta ułożyć szpinak, a na nim masę parówkową, przykryć drugim krążkiem ciasta, sklejając dookoła. Przygotowaną z.npiekankę wstawić do piekarnika, upiec rumieniąc powierzchnię na jasnozłoty kolor. Upieczoną pc- trawę włożyć na półmisek, podawać na gorąco z dodatkiem sosu śmietanowego lab grzybowego i surówek, np. z zielonej sałaty ze szczypiorkiem. Podawać jako drugie danie obiadowe. Zapiekance wykorzystywanej w postaci jednodaniówki powinien towarzyszyć barszcz czerwony podany w filiżankach.